11 Eylül 2013 Çarşamba

MAKİNA İMALAT SANAYİSİ


ABD’de ise yatırımlarda bir yavaşlama olduğu ve bu durumun makina satışlarını da etkilediği bilinmektedir. Geçmiş yıllarda ihracatımızın önemli kısmının gerçekleştirildiği bu pazarlarda gelişmeler bu düzeyde olduğuna göre Türk makina sektörünün ihracatını geleneksel pazarların dışında da geliştirmekte olduğu sonucu çıkmaktadır. TÜİK verilerine göre bu dönemde makina ihracatımız 34,2 artış göstermiştir. İhracatın yaklaşık yarısının EURO bölgesine olduğu ve E/$ paritesindeki değişimin TÜİK verilerinin yaklaşık 9 yüksek çıkmasına neden olduğu dikkate alınsa da 25 lik ihracat artışının önemli bir başarıya işaret ettiği söylenebilir. Bir önceki haberde, 2008 yılında Avrupa ülkelerinde takım tezgahı pazarında 7’lik bir artış beklendiği ifade edilmektedir. Diğer makina türlerinin Avrupa içi satışlarındaki artışın da bu rakam civarında olduğu anlaşılmaktadır.

İhracatın bu düzeyde artmasına karşın TÜİK verilerine göre makina imalatında hala bir canlanma olmadığı görülmektedir. 2007 yılı Temmuz ayında 2,5 Ağustos ayında 0,6 Eylül ayında 2,1 Ekim ayında 1,9 Kasım ayında 0 ve Aralık ayında 11,5 bir imalat azalması olmuştu. 2008 yılında da aynı gidiş devam etmiş; Ocak ayında 8 Şubat ayında 3,7 Mart ayında 3,9 azalma yaşanmıştır. Nisan ayında 2’lik bir artış olmuş ise de 2007 Nisanında 1,5’luk bir azalma olduğu dikkate alındığında söz konusu artışın ciddi bir gösterge olarak kabul edilmesi mümkün gözükmemektedir.Yurt içi imalatta Temmuz 2007 ayından beri görülen azalmaya karşın makina ithalatı artmaya devam etmiş ve bu artış Nisan ayında 26,8 olmuştur. İthalattaki artış Ocak 2008 ayından beri aylık ortalama 25 düzeyindedir. Bu durum yerli imalatçıların ülke pazarında rekabet güçlerinin azalmakta olduğuna işaret etmektedir. Diğer yandan, ciroları içinde 
ihracatın payı büyük olan firmaların imalatlarını az çok artırdıkları bilgileri alınmaktadır. Buna göre yaklaşık 10 aydır yaşanan imalat azalmasının esas olarak henüz önemli ölçüde ihracat yapmayan, çoğu KOBİ ölçeğindeki firmalardan kaynaklandığı sonucu çıkmaktadır. Kalite ve teknolojiye fiyattan daha fazla önem verilen AB ülkeleri ve ABD’ye ve diğer ülkelere makina ihracatımızın devamlı olarak artması, ülkemiz firmalarının gelişmiş ve güncel teknolojilerle makina imalatı yaptıklarına işaret etmektedirler. Buna rağmen iç pazarda ithal makinaların pazar payının artmasının ana nedeninin döviz kurlarının bulunduğu olumsuz konum olduğu sonucu çıkmaktadır. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder