5 Eylül 2013 Perşembe

KAPASİTE KULLANIM ORANI


İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı çalışması, imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren iş yerlerinin anket döneminde mevcut fiziki kapasitelerine göre fiilen gerçekleşen kapasite kullanımlarının belirlenmesi amacıyla yapılıyor. Kasım ayında yüzde 75,9 olarak belirlenen kapasite kullanım oranı, 2008 yılının Eylül ayından sonra hesap edilen en yüksek oran oldu. Kapasite kullanımı 2008 yılının Eylül ayında yüzde 77,3 olarak belirlenmişti. 

İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı Kasım ayında, geçen yılın aynı ayına göre 6,1 puan artarak yüzde 75,9 oldu. Kapasite kullanım oranı, Ekim ayına göre de 0,6 puan artış gösterdi. Merkez Bankası tarafından düzenlenen ve Kasım ayında imalat sanayisinde faaliyet gösteren 1.760 işyerinin katılımıyla gerçekleştirilen ’’İktisadi Yönelim Anketi’’ sonuçları açıklandı. Buna göre, geçen yıl Kasım ayında yüzde 69,8 olan kapasite kullanım oranı, 2010 Kasım’da yüzde 75,9 olarak belirlendi. Kapasite kullanım oranı, Ekim ayında da yüzde 75,3 düzeyindeydi. 

Sektörlere Göre Kapasite Kullanım Oranı- 

Kapasite kullanım oranı en düşük alanların başında ise yüzde 52,2 ile diğer imalatlar, yüzde 59,7 ile içeceklerin imalatı ve yüzde 67,9 ile makine ve teçhizat hariç fabrikasyon metal ürünleri imalatı yer aldı. İkili sektörlere göre en yüksek kapasite kullanım oranı, yüzde 82,8 ile kimyasalların ve kimyasal ürünlerin imalatında görüldü. Bunu, yüzde 80,0 ile tekstil ürünlerinin imalatı ile diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı, yüzde 79,2 ile de bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı izledi. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder