16 Kasım 2013 Cumartesi

KOSGEB'İN DE DESTEKLEYECEĞİ MODELDE BAŞLANGIÇTA 10 KOBİ İLE YOLA ÇIKILACAK

İzmir'deki KOBİ'ler ortak sorunlarına ortak çözüm bulmak amacıyla çok ortaklı şirket kuruyor. KOBİ'lerin sorunlarına sahip çıkmak amacıyla 2004 yılında 13 KOBİ'nin öncülüğünde kurulan ve bugün üye sayısı 200'ü geçen EGEKOBİDER (Ege Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi İşletmeleri Derneği) rekabet etmekte zorlanan KOBİ'lerin birleşerek güçlenmelerini sağlamak amacıyla KOSGEB'in İşbirliği-Güçbirliği Programı kapsamında desteklenecek çok ortaklı bir şirket modeline öncülük etmeye hazırlanıyor. Başlangıçta 10 KOBİ ile yola çıkılması, birkaç yıl içerisinde 50 KOBİ'ye ulaşılması hedefleniyor.
EGEKOBİDER Yönetim Kurulu Üyesi Halil Karakaya, rekabet etmekte zorlanan KOBİ'lere güçlerini birleştirmek yoluyla üstün özellikler kazandıracak çok ortaklı bir şirket kuracaklarını söyledi. KOBİ'lerin işbirliği-güçbirliği anlayışında bir araya gelerek ortak sorunlara ortak çözümler üretilmesi amacıyla yola çıktıklarını anlatan Karakaya, 1.5 yıldır şirketin kuruluş hazırlıklarını yaptıklarını söyledi. Karakaya, ana sözleşmesi hazır olan şirketin bu yıl içerisinde faaliyete geçmesini hedeflediklerini belirtti. Geçmişte bu tür işbirliğigüçbirliği girişimlerinin olduğunu, hatta bunlardan bir çoğunun başarısız olduğunu hatırlatan Karakaya, özellikle başarısız olan modellerin bu yönlerini çok tartıştıklarını, onların yaptıkları hatalara düşmeyerek kalıcı bir birlikteliği uzun süre sağlayabileceklerine inandıklarını ifade etti.
İzmir ve Türkiye için güzel bir örnek çıkacak Birbuçuk yıl boyunca farklı bir takım fikirlerin ortaya çıktığını hatırlatan Karakaya, "Tartışma böyle bir şirketin başarılı olamayacağı, bu yolun yanlış olduğu yönünde değildi. Tam tersine bazı detayları şimdiden planlamak istediğimiz için şirketin kurulması konusunda acele etmedik. Çünkü özellikle İzmir bölgesinde işbirliği-güçbirliği adı altında geçmişte kurulan pek çok başarısız girişim vardı. Açık söylemek gerekirse böyle başarısız bir girişimle hiçbir şekilde karşılaşmamak için kılı kırk yardık. Ama eminim benzerlerinden çok büyük farklılıkları olan, İzmir ve Türkiye için çok güzel bir örnek çıkacak. Bu işbirliğini ilk etapta katılımcılar da dahil olmak üzere satın alma şirketi gibi görüyorlar. Ama bu ortak satın almayı da kapsayan çok ötesinde bir şey" dedi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder