1 Kasım 2013 Cuma

KONUT FİYATLARI GEZİ OLAYLARINDAN ETKİLENMEDİ

İstanbul’un en eski ve ticari merkezlerinden biri olan Beyoğlu-Taksim Bölgesi’nde gayrimenkul fiyatları Gezi Parkı olaylarından etkilenmedi. Taksim’de yayalaştırma projesinin etkisiyle fiyatların yüzde 25 ila 30 arasında arttığı bölgede Taksim Meydanı’na yakın bölgeler ile Gümüşsuyu Caddesi'nde deniz manzaralı ikinci el konutların metrekare satış fiyatı 10 bin TL’ler seviyesini gördü. Ancak olaylar nedeniyle dükkanları kiraya verme sürelerinde uzamalar yaşandığı belirtilirken, özellikle içkili hizmet veren restoranların olaylardan etkilendiği bu nedenle bu tarz restoranların devir sayısında artış yaşandığı dile getiriliyor.
Tarlabaşı fiyatları yükseltti Nişantaşı fiyatları veriliyor
Bölgeyle ilgili değerlendirme yapan Aktif Gayrimenkul Danışmanlık yöneticilerinden Semih Akgün, Gezi Parkı’ndan dolayı satılık ve kiralık gayrimenkullerin fiyatlarında bir düşüş olmadığını söyledi. Bölgede Tarlabaşı ve Cihangir’de konutların olduğunu dile getiren Akgün, bu bölgelerde oturanların gaz bombalarından nasibini almasına rağmen Cihangir’den ayrılma talepleri almadıklarını söyledi. Tarlabaşı’nda ise dönüşüm kapsamında 290 binanın boşaltılması nedeniyle burada kiracı olan ve çevre bölgelerde çalışanların daha aşağı bölgeler olan Dolapdere, Ömer Hayyam’a gittiğini aktaran Akgün, “O yüzden düşük talepli olan dairelere talep fazla. Cihangir’de 2+1 dairelerin kira fiyatları 1500 TL ile 2 bin 500 TL arasında değişirken, Tarlabaşı’nda ise 1+1 gibi 30 metrekarelik dairelerin fiyatları bile 700 TL’nin altına düşmüyor. Şu anda insanlar gerek konut gerek iş yeri olarak Tarlabaşı’ndaki yeni projeyi bekliyor. İnsanlar bu projede yer almak için Nişantaşı fiyatını vermeye razılar” açıklamasını yaptı.     
İçkili restoranlar iki taraf arasında kaldı
Ofislerde talebin sürmesi nedeniyle düşüş olmadığını kaydeden Akgün, sadece içkili restoranlarda sıkıntı yaşandığını belirterek, “Olaylardan sonra devir talepleri arttı. Çünkü içkili restoranlar açık olduklarında kovuşturmaya uğruyor ve belediyeler tarafından cezalara tabi olabiliyor. Kapattıklarında ise sosyal medyada kapılar bize kapandı denilerek tepki alıyorlardı. İki tarafın arasında kalıp iş yapamadıklarından ve işlerinin yüzde 40’lara varan seviyede düşmesinden şikayet ediyorlar. Olaylar nedeniyle Beyoğlu’na gelen talep Kadıköy’e kaydı”  dedi.
Taksim eğlence yerine oteller bölgesine dönüştürülüyor
Restoran sahiplerinin bölgenin eğlence merkezi olarak çıkarılıp oteller bölgesine dönüştürülme gibi bir plan olduğunu söylediğini kaydeden Akgün, “Turizm bölgesi olması nedeniyle bölgedeki oteller teşvik alabiliyor. Ayrıca bölgede kaçak pansiyonculuk yapılması nedeniyle oluşan vergi kaçakçılığını önlemek için eğlence sektörünü azaltıp denetim altında oteller yapmayı hedefliyor şeklinde söylentiler var” dedi. Aygün, İstiklal Caddesi üzerinde boş yer olmaması nedeniyle burada herkesin yerini korumaya devam ettiğini anlattı.
Büyük yatırımcılar beklemeye geçti
Taksim Gezi Parkı olaylarının Beyoğlu bölgesinde gayrimenkul kiralama sürelerinin uzadığını belirten Remax Forever 2 Taksim Ofisi Brokerı Aykut Celep, “Bizim İstanbul dışında 2-3 müşterimiz olaylar nedeniyle alımlarını durdurdu. Ortakları arasında Simit Sarayı’nın bulunduğu bir firma da döner zinciri oluşturmak üzere ilk dükkanını Taksim Meydan’da açmak istedi. Ancak olaylar nedeniyle bu dükkan hala kapalı duruyor” dedi. Otellerin olduğu Lamartin Caddesi’nde bir iki küçük büfenin olaylar nedeniyle kapandığını aktaran Celep, “Bunun dışında kapanan dükkan olmadı. Ancak satışlar durmuş durumda. Kiralamalar ise çok çok yavaşlamış durumda. Eskiden bir ayı bulmadan bir dükkan kiralanırken, şimdi üç aya kadar varan beklemeler olabiliyor” diye konuştu.
İkilemde kalan beklemeye geçti
Özellikle Mete Caddesi’nda oturan konut sahiplerinin olaylar nedeniyle dairelerini boşalmak istediklerini anlatan Celep şöyle konuştu: “Bu konuda bize de başvurular geliyor. Kiralayıp çıkalım mı, yoksa satalım mı diye soruyorlar. Bir taraftan da yayalaştırma ve gezi parkı olayları bitince bölge değerlenir mi ikilemdeler.” Bölgedeki gayrimenkul fiyatlarının Taksim Yayalaştırma Projesi’nin konuşulmasıyla birlikte yüzde 25-30 oranında arttığını aktaran Aykut Celep, “Zaten bir artış yaşandığı için son birkaç aydır fiyatlarda yeni bir artış olmadı” diye konuştu. Taksim bölgesinde okulların açılmasıyla özellikle öğrencilerin olduğu bölgelerde kiralık konut fiyatlarında artış olduğunu aktaran Emlakjet.com Genel Müdürü Okan Arı, “Geçen yıla göre 2013 yılında Taksim ve Beşiktaş bölgesinde 2+1 konutlarda yüzde 6’lık bir atış oldu. 3+1’lerin sayısının azalmasından dolayı bu dairelerin fiyatında artış daha fazla oldu” dedi. Arı, Taksim yayalaştırma projesinin da fiyatları artırdığını kaydetti.
İstiklal ve eğlence sektörü Taksim’e değer katıyor
TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Kıdemli Değerleme Uzmanı Simge Sevin Aksan ise Beyoğlu-Taksim Bölgesi’nin konut ve ticari fonksiyonlu yapıların bir arada bulunduğu; tüm gelir gruplarına hitap eden lokalizasyonlar içeren bölgeye ilgi olduğunu söyledi. “Taksime yakın konumda bölgeye yeni ofis ve rezidans birimleri katacak olan Tarlabaşı’nda, kentsel dönüşüm projesi başladı" diyen Aksan, ayrıca bölgedeki araç ulaşımını iyileştirecek, hem yayalar için daha uygun bir sosyal ortam hem de Beyoğlu’nun fiziki görünümü açısından daha pozitif bir duruş yaratacak olan Taksim Meydanı’nın da yayalaştırma çalışmalarının tamamlandığını belirtti. Aksan, Taksim’e değer katacak bu projelerin yanında; bölgeye en yüksek ticari kazanımı sağlayanın ise İstiklal Caddesi ile hemen her kesime hitap eden birçok eğlence, konaklama ve ticari işletmeler olduğunu söyledi.
Boş arsa olmadığı için markalı projeler gelmedi
Bölgenin boş arsa arzının azlığı ve eski yapılaşmış bir bölge olmasından dolayı, markalı konut projelerinin odağı haline gelemediğini kaydeden Aksan, “Bölgeye yakın konumlu olan konut fonksiyonlu projeler, Bomonti ve Tarlabaşı bölgesinde geliştirildi. Tarlabaşı bölgesinde, kentsel dönüşüm projesi kapsamında Gap İnşaat tarafından Tarlabaşı Bulvarı ile Piyalepaşa Bulvarı arasında kalan 9 adet imar adası ve yaklaşık 30 bin metrekare alan üzerinde ofis, konut ve ticari fonksiyonlu yapıların bulunacağı proje inşa edilmekte” diye konuştu.
Taksimde üç han otele dönüşüyor
Ofis ve dükkan talebinde talebin sürdüğüne işaret eden Semih Akgün, Taksim’de Üç Horan Vakfı’na ait Tokatlıyan Han, Beymen İş Hanı ve Vakıf Gökçek İşhanı gibi hanların kapatılarak otel yapılması için bir dönüşüm içerisinde olduklarını anlattı. Buradaki esnafın etrafa taşınması ve bölgede yeni ofis üretimi olmaması nedeniyle ofislerde fiyatların düşmediğini kaydeden Akgün, sadece olayların başlangıcında bir tedirginlik oluştuğunu sonbaharla birlikte satışların eski haline geldiğini söyledi. Özellikle satılık fiyatlarında düşüş olmadığını belirten Akgün, İstanbul genelinde olduğu gibi Taksim’de de hem satılık hem de kiralıklarda yüzde 10-15 arasında artış olduğunu anlattı. Yayalaştırma ve Tarlabaşı’nda dönüşüm projesinin yavaş yavaş ortaya çıkmasıyla bölgenin değerini daha da artıracağını kaydetti.
Taksim’de Tünele doğru fiyatlar düşüyor

Yayalaştırma projesiyle Taksim’de 100 bin metrekarelik bir meydan ortaya çıktığı Taksim bölgesinde ikinci el konut piyasasında birim satış değerleri değişkenlik göstermekte. Taksim Meydanı’nda ve Gümüşsuyu Caddesi’nin boğaz manzaralı apartmanlarında ikinci el konutların metrekare satış değerleri 10 bin TL düzeyindeyken, Cihangir bölgesinde birim satış fiyatı, 4 bin- 5 TL aralığında. Taksim’den Tünel’e doğru, ara sokaklarda yer alan ikinci el konutların ortalama birim metrekare satış fiyatı ise 2 bin TL düzeyine düşmekte. Taksim ofis piyasası ise eski, konut fonksiyonlu ve apartman tipi inşa edilmiş yapılar oluşturmakta. Gümüşsuyu bölgesinde, manzarasına bağlı olarak metrekare kiralama fiyatları 30-40 TL aralığında iken ofis birim kira fiyatları Taksim Meydanı’nda 65-70 TL ulaşabilmekte.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder