29 Kasım 2013 Cuma

AMERİKA'DAN DAVET

Uzaklık denince aklımıza nedense ya Amerika ya da Çin gelir. Hatta bu uzaklığı pekiştiren deyimlerimiz bile vardır, 'İlim Çin'de de olsa gidin' şeklinde. 
İçinde bulunduğumuz çağ, bir çok alışkanlık yanında düşüncelerimizi veya yargılarımızı da  alt üst etti. Uzaklıklar artık sorun olmaktan çoktan çıktı bile. Şimdi Amerika'ya da Çin'e de sadece bir uçağın merdivenlerine kadar olan uzaklıktayız. 

Bugüne kadar, hep bizler dışarıdan yatırımcı bekledik. Ama bu durum bugün artık tersine döndü. Dünyanın en büyük tıp merkezlerine sahip olan Amerika Birleşik Devletleri'nin ünlü kenti artık Türkiye'den yatırımcı bekliyor. 
Bu daveti Houston Belediye Başkanı Annise Parker başkanlığındaki bir heyet, üşenmeden İstanbul'a kadar gelerek yaptı. 

Tabii, bu gelişmelerde Türk Hava Yolları'nın Houston kentine başlattığı direkt uçuşların da payını unutmamak gerek. 

Houston'u bizler daha öncelerden, dönemin Başbakanı Turgut Özal'ın, sağlık nedeniyle bu kente yaptığı seyahatlerden de hatırlıyoruz. 

Houston 1836'lı yıllarda kurulmuş ve adını da emekli bir general olan ve bir dönem Teksas'ta devlet başkanlığı yapmış olan Sam Houston'dan alıyor. 

Merkez nüfusu 2 milyon civarında olan, kentin çevresi ile birlikte nüfusu 6 milyonu aşıyor. 

Houston'u önemli kılan bir diğer özelliği ise Amerika Birleşik Devletleri'nin en önemli ihraç limanı olması. Ülkenin  4.  büyük kenti olan Houston'un öneminin Panama Kanalı'nın genişletilme çalışmalarından sonra daha artacağına dikkat çekiliyor. 

Belediye Başkanı Annise Parker, kentinde Türklerin, havacılık, uzay ve doğal gaz ile inşaat alanında yatırım yapabileceklerini, bunun yanında, kenti merkez olarak kullanıp, Güney Amerika'ya açılmanın kolaylığını vurguluyor. Kentinin tam bir halklar mozaiği olduğunu vurgulayan Houstonlular, Türklerin kendilerini yalnız bırakmayacağına inanıyorlar. 

Türk Hava Yolları'nın Houston seferleri ise zaten uzaklığı ortadan kaldırdığına göre,'Ver elin Houston !' diyelim mi?... 

Unutmadan şunu da eklemeliyim ki, Houston ile İstanbul aynı zamanda kardeş kentler...

Bu kardeşliğin de zaten var olan yakınlaşmayı daha da pekiştirmekte ciddi bir katkısı olacağı kuşkusuz. 


Bütün bu gelişmelerin en dikkat çeken yanı ise, artık Amerika Birleşik Devletleri'nden, Türk İş Dünyasından, öğrencisine, turistinden, sanatseverine kadar değişen geniş, Türk yelpazeye davet gelmesi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder