12 Kasım 2013 Salı

AŞKALE ÇİMENTO SANAYİ ŞİRKETİ

Aşkale Çimento Sanayi Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Yücelik, yaptığı açıklamada, Erzurum, Trabzon, Ağrı, Erzincan ve Aşkale`deki yatırımların ardından atıl durumda olan Gümüşhane Çimento Fabrikası`nın nisan ayında üretime başlayacağını söyledi. 
Yücelik, Gümüşhane`nin Arzular beldesinde bulunan fabrika ve arsasının Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu`nun satışa çıkardığını anımsatarak, ``Burayı, ihaleye talip olup 3 milyon avroya 105 dönümlük arsası ile birlikte satın aldık. Ancak, fabrika 2001 yılında kapatılmış, içerisindeki tüm makineleri boşaltılmış olarak satın aldık. Fakat, fabrika açıldığı dönemdeki makineleri olsa bile çağdaş bir üretim yapmamız mümkün olmayacaktı`` dedi. 
     
``300 KİŞİYE İSTİHDAM``
     
Gümüşhane Çimento Fabrikası`nı yeni teknolojik makinelerle kurmaya çalıştıklarını vurgulayan Yücelik, şöyle devam etti: 
``Bu 105 dönümlük alan üzerine, fabrika binaları, işletme binaları ve lojmanları adeta yeniden kuruyoruz. Amacımız fabrikamızda klinker üretim yapmaktır. Zira, Kale Köyü, Yukarıkov ve Lorikas diye adlandırılan bölgelerde 250 milyon ton çimento ham maddesi işlenecek zamanı bekliyor. Biz, bu ham maddeyi işleyerek ülke ekonomisine katmak istiyoruz. Bu nedenle 10 milyon avroluk bir harcama yaparak modern bir fabrika kurmanın çabası içerisindeyiz. Nisan ayında hizmete açmayı planladığımız fabrikamızda, saatte 100 ton kapasiteyle çimento üretilecek ve ilk planda 100 kişi istihdam edilecek, ilerleyen zamanlarda eklenecek yeni ünitelerle birlikte yöreden istihdam edeceğimiz personel sayısı 300`ü bulacaktır.`` 
     
GÜMÜŞHANE ÇİMENTO SANAYİ
     
Gümüşhane Çimento Fabrikası 6 Ocak 1988 tarihinde, bölgede işsizliğin önlenmesi ve il ekonomisine canlılık kazandırılması anacıyla ÇİTOSAN önderliği ile 2 milyar lira sermaye ile kurulurken, 1993 yılında sermaye 42 milyar liraya yükseltilerek sermaye artışı ile güçlü bir mali yapıya kavuşturuldu. 
Fabrika, Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından 1996 yılında almış olduğu karar ile Rumeli Holding`e bağlı Prekon İnşaat AŞ`ye hisse satış sözleşmesi ile yüzde 95,46`lık kısmı satıldı. Gümüşhane Çimento Fabrikası 1996 yılında 3.5 milyon dolara özelleştirilmişti. 
Fabrikayı alan Rumeli Holding fabrikayı 2001 yılına kadar çimento paketleme olarak kısmen kullanmış, ancak şirketin borçları nedeniyle TMSF tarafından el konularak 2006 yılında yeniden satışa çıkarılmıştı. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder