5 Aralık 2013 Perşembe

TÜRKİYE'NİN AR-GE HARCAMALARI

TÜBİTAK Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Daire Başkanı Hüseyin Güler, Türkiye'nin Ar-Ge harcamasında dünyada ilk 20 ülke arasında yer aldığını, gelişim hızında, bir başka deyişle Ar-Ge harcamasındaki artış ile ise Çin'den sonra ikinci sırada yer aldığını söyledi.

Türkiye'nin 2006- 2011 yılları arasındaki yıllık ortalama artış oranı yüzde 15.7 iken, artış hızında ilk sırada yer alan Çin'de ise bu oran yüzde 19.8 seviyesinde. Türkiye'yi, yüzde 15.6 ile Şili takip ediyor. DÜNYA'ya açıklamalarda bulunan TÜBİTAK Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Daire Başkanı Hüseyin Güler, Türkiye'nin Ar-Ge harcamasında dünyada ilk 20 ülke arasında yer aldığını dile getirdi. Güler, "Ancak gelişim hızında, Yani Ar-Ge harcaması artış hızında Çin'den sonra ikinci sıradayız. Türkiye son 10 yılda ciddi bir ivme yakalamış durumda. Gelişim hızımız muazzam. Belli teknolojilerde Ar-Ge anlamında iyi gittiğimizi görüyoruz" dedi.

"Büyük proje üretecek kapasiteye ulaştık"


Otomotiv, enerji, gıda gibi belli sektörlerde Ar-Ge çalışmalarıyla daha iyi noktalara gelinebileceğine işaret eden Güler, "Büyük projeler gerçekleştirmemiz çok önemli. Daha büyük projeler üretildikçe 2023 yılı hedefleri daha hızlı ulaşacağımızı tahmin ediyorum. Fatih Projesi, yerli otomobil projesi, Göktürk gibi projeler ciddi bir motivasyon yaratıyor. Bunların sayısını artırdığımız taktirde 2023 yılı hedeflerine daha hızlı yaklaşacağımızı düşünüyoruz. Belli sektörlerde Türkiye'nin büyük projeler üretebilecek kapasiteye ulaştığını görüyoruz. Edindiğimiz neticeler bize bunu açıkça gösteriyor. Biz de TÜBİTAK olarak önceliklendirme çalışmaları yaparak, kritik teknoloji ortaya koyarak, teknoloji yol haritaları belirleyerek, sektörün önünü açan, eko sistemi kolaylaştıran katkılar yapmak istiyoruz" diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder