8 Aralık 2013 Pazar

KALE KALIP VE MKEK "MODERN MAKİNALI TÜFEK"

Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın direktifleri doğrultusunda Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) ile Kale Kalıp A.Ş arasında "Modern Makinali Tüfek" tasarımı konusunda anlaşma imzalandı.
Türkiye'nin öz kaynakları kullanılarak tasarlanıp üretilecek olan "Modern Makinalı Tüfek"in, Türk Silahlı Kuvvetlerinin taktik ve teknik ister özelliklerini taşırken, muharebe ortamında, gece ve gündüz her türlü arazi ve hava şartlarında kullanılabilme özelliklerine sahip olacağı bildirildi.
Basın toplantısında konuyla ilgili bilgi veren Kale Grubu Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay, "Modern Makinalı Tüfek"in tasarım sürecine ilişkin şöyle konuştu:
"Türk Silahlı Kuvvetleri'nin uzman personeliyle yakın işbirliği içinde gerçekleştirilecek ve üretilecek olan silah, tamamen TSK'nın ihtiyaçlarına özgü ve kendilerinin bu alandaki engin tecrübelerini tam olarak yansıtan etkin bir silah olarak tasarlanacak. Tasarlanacak silahın, ağırlığının az olması, daha uzun namlu ve atım ömrüne sahip olması, silahın sökülmesi ve takılmasının kolay olması, etkili menzilinin daha uzun olması gibi pek çok önemli özelliği ile dünyadaki muadillerine göre üstün özelliklere sahip olması hedefleniyor. Bununla birlikte silahın tasarımı, gelişimi ve üretiminde son teknoloji bilgisayar destekli Tasarım ve Analiz araçlarından Dinamik ve Kinematik Analiz Yazılımlarına kadar 13 değişik son derece gelişmiş yazılım ve donanım sistemleri kullanılacak."
Ocak 2012 tarihinde başlayacak projenin, Tasarım, Geliştirme ve Üretim Hattı Kalifikasyonu döneminin 2015 yılı sonunda tamamlanmasının planlandığını belirten Okyay, "2009 yılında yine Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından başlatılan Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu ile Kale Kalıp tarafından imzaları atılan "Milli Piyade Tüfeği" projesinde geçen süreçte üç farklı prototip gerçekleştirilmiş ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın beğenisine sunulmuştur. Prototipler üzerinde sürekli iyileştirmeler ile 50 adet A Serisi Prototipler üretilerek, bunlar üzerinde, SSM ve TSK personelinin gözetiminde 36 değişik ağırlaştırılmış testten başarıyla geçilmiştir. İçinde bulunduğumuz süreçte, 50 adet B Serisi prototiplerin tüm üretim süreçleri tamamlanmış ve Kalifikasyon Testleri için hazırlıklar sürmektedir" diye konuştu.

Okyay, kalifikasyon testlerinin tamamlanmasıyla beraber 200 adet Pilot Kafile Üretimi, 2012'nin ilk çeyreğinde başlatılacağını 2012 sonundan evvel de seri üretime geçilmesinin planlandığını kaydetti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder