27 Aralık 2013 Cuma

KONUT KREDİSİNDE YOL

Dünyadaki bol likidite bankaların tahvil-bono ihraçları ile Türkiye’ye akarken, Merkez Bankası’nın faiz oranlarını düşürmesi ve hemen ardından beklenen ikinci not artışı gayrimenkul piyasalarını canlandırdı.
Faizdeki düşüş ve kampanyalar tüketiciye yaradı. Bazı bankaların faizlerini yüzde 0.65’e kadar çekmesi taksit miktarını bir anda 120 ay vadeli 100 bin TL’lik kredide 400 lira düşürdü.
Bankacılar, konut kredilerinin geçen yılın aynı dönemine göre 2 kat daha hızlı olduğunu belirtirken yıl sonuna kadar kredi hacmininde 100 milyar TL’ye ulaşmasını öngörüyorlar.
Bankacılar özellikle son 2 haftada konut kredisi talebinin yüksek olduğunu ifade ederken, aylık taksit ödemesinin de düşmesi ile kredi alabilecek kesimin genişlediğine işaret ediliyor. Mevduat bankalarının, yılbaşında 79 milyar TL düzeyinde bulunan konut kredi hacmi Nisan sonunda 86.4 milyar TL’ye ulaşırken katılım bankaları dahil konut kredi hacmi 85.9 milyar TL’den 94.0 milyar TL’ye geldi.
Taksit düştü müşteri arttı
Akbank Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, konut kredi hacminin bu yıl çok rahat bir şekilde 100 milyar TL’yi devireceğini düşünüyor. Tözge, geçen yılın tamamında yüzde 14 büyüyen konut kredi hacminin 2013 sonunda yüzde 27 civarında artmasını beklediklerini işaret ederek “Neredeyse geçen senenin iki katı kadar büyüme var. Özellikle PPK’da Merkez Bankası’nın faiz indirmesi, not artırımı ve likidite bu canlılığın temel sebebi oldu. Üstelik, genel olarak nisan, mayıs ve haziran aylarında mevsimsellik etkisi ile de konut kredilerinin genel olarak hızlanma yaşadığı aylardır” dedi.
Tözge, geçen sene konut kredisi faizinin yüzde 1-1.1 düzeyinde olduğuna da işaret ederek bugünlerde ağırlıklı bandın yüzdde 0.70-0.75 olduğunu aktardı. Tözge, faizlerin bundan sonra çok hızlı bir düşüş yaşamasını beklemediğini ve ancak çok minimal hareketler olabileceğini de vurguladı. Tözge “Tüketicinin ödeyeceği taksitte son 6 aya baktığınızda yüzde 20’lik bir düşüş var. Örneğin aylık taksit 2.000 TL iken alamayan kişiler faizlerin düşüşü ile taksit tutarının 1.500 TL’ye inmesi ile kredi kullanabilir hale geliyor. Dolayısıyla hedef kitlede de bir artış var” dedi. İkinci elde hareketlendi Yapı Kredi Kişisel Bankacılık Pazarlama ve Konut Finansmanı Direktörü İsmet Erdem bugün yüzde 0.70 - 0.80 bandında seyreden konut kredisi faiz oranlarının 2013’ün ikinci çeyreğinde aşağı yönlü trendini koruyacağını öngördüklerini ifade ederek “Faiz oranlarındaki düşüş paralelinde özellikle ikinci el konut talebinin arttığını gözlemliyoruz. İnşaat sektörünün yeni proje lansmanları ile projeden konut kredisi satışları da hareketlendi. Bunlara ek olarak, yabancıya konut satışı ve kentsel dönüşüm projeleri de hem arz, hem de talep yönlü olarak sektörün büyümesinde etkili oluyor” değerlendirmesinde bulundu.
Faiz daha çok düşmez
Şeker Finans Genel Müdürü Bahadır Teker de faizde bundan sonra çok hızlı düşüşler beklemediğini söyledi. Teker, “Hem mevsimsellik, hem de piyasalardaki gelişmeler konut kredisi kullanımını hızlandırdı” dedi. Bu yıl içinde konut kredisi stok hacminin de çok rahat bir şekilde 100 milyar TL düzeyini aşmasının beklenebileceğini de aktardı. Teker, “Faizlerdeki düşüş ve artan talep tüketici bazında da değişim yaşatıyor. Gelir seviyesi daha düşük olan kişilerde de yaygınlaşma var. Ayrıca talebin dağılımı olarak baktığınızda sadece İstanbul ve Ankara değil hatta Anadolu kentlerinin daha hızlı büyüme rakamları olduğunu görüyoruz” şeklinde konuştu. Teker, tüketicinin artık daha uzun vadeli konut kredisi kullandığını da anlattı.
Anadolu, ilk 5 ili geçer
Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay, toplamda en çok konut kredisi hacmi olan ilk 5 ilin İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa olarak sıralandığıan işaret ederek “Ancak Anadolu da ciddi projeler gelmeye başladı,bundan sonra ilk 5 ilin dışındaki şehirlerde daha yüksek büyüme olacağını görüyoruz. Nitekim ilk 5 şehirin dışındaki konut kredisi kullanımlarının toplamdaki payları da artış gösteriyor” dedi. Atay, geçen yıl ağustos ayından beri faiz oranlarının düşmeye devam ettiğini aktararak “Merkez Bankası politikalarında değişiklik ya da yurt dışı piyasalarda farklı bir senaryo söz konusu olmazsa, faizlerin 2013 boyunca bu seviyelerde kalacağını düşünüyoruz” dedi.

Finansbank Perakende Bankacılık Direktörü Enis Kurtoğlu ise konut kredileri piyasasının son dönemde oldukça canlandığını vurgulayarak “Bu yıl, konut kredisi faizleri yüzde 0.70-0.80 aralığına geriledi. Bu oranlar, bugüne kadar konut kredileri faizlerinde gördüğümüz en iyi seviyeler. Konut kredilerinde faiz oranlarının düşmesi kullanılan kredilerin vadelerinin de uzamasına neden oldu. Faiz etkisinin azalması müşterileri daha uzun vadelerde kredi kullanmaya teşvik ediyor” diye konuştu. KrediPazarı.com’un Genel Koordinatörü Özlem Kılıç ise mayıs ayında 19 bankanın 120 ay vadede konut kredisi ortalamasının %0.82’ye, 60 ay vade ise % 0.79  düzeylerine kadar oranın indiğini kaydetti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder