18 Aralık 2013 Çarşamba

İŞ KAZALARI

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu, Türkiye'deki iş kazalarının 3'te 1'inin inşaat sektöründe meydana geldiğini söyledi.
''İnşaat Sektöründe Gerçekleştirilen Programlı Teftişler ve Sektöre İş Sağlığı ve Güvenliği Açısından Genel Bakış'' konulu çözüm arama konferansı Ramada Plaza Otel'de düzenlendi.
Konferansta konuşan Koçoğlu, Türkiye'nin iş kazaları açısından karnesinin kötü olduğunu savundu.

Türkiye'nin Uluslararası Çalışma Örgütü verilerine göre, iş kazaları sonucu ölümlerde sadece El Salvador ve Cezayir'den daha iyi durumda olduğunu ifade eden Koçoğlu, ''Türkiye'de günde ortalama 172 iş kazası meydana geliyor, bu kazalarda 3 işçi hayatını kaybederken, 5 işçi de iş göremez hale geliyor'' diye konuştu.

Koçoğlu, inşaat sektörünün istihdam potansiyeliyle de bağlantılı olarak iş kazalarının en çok yaşandığı sektörlerin başında yer aldığını belirterek, ''Türkiye'deki iş kazalarının 3'te 1'i ne yazık ki inşaat sektöründe meydana geliyor'' ifadesini kullandı.

İnşaat sektöründeki işçilerin büyük bölümünün ''önlenebilir'' iş kazaları nedeniyle kaybedildiğine dikkati çeken Koçoğlu, iş kazalarının önlenebilmesi için işverenler kadar işçilerin de üzerlerine düşen görevleri yerine getirmek zorunda olduklarını kaydetti.

Koçoğlu, işverenlerin iş kazalarını önlemek adına alınması gereken önlemleri maliyet değil, yatırım olarak değerlendirmeleri gerektiğine işaret ederek, çalışanların ise bir anlık dikkatsizliklerinin ve ihmallerinin hayatlarına mal olabileceği bilinci ile hareket etmeleri gerektiğini söyledi.

Sıfır İş Kazası
İnşaat sektöründe hedeflerinin ''sıfır iş kazası'' olduğunu vurgulayan Koçoğlu, ''Bu hedefe ulaşabilmek için öncelikle nitelikli, bilinçli işgücünü istihdam etmeli, özellikle şantiyelerimizde gereken önemleri almalı ve en önemlisi de düzgün bir denetim sistemi kurmalıyız'' değerlendirmesinde bulundu.
Koçoğlu, İNTES'in iş kazalarını en aza indirmek adına mesleki eğitime önem verdiğinin altını çizerek, 2004 yılında ''Türkiye Eğitim Şantiyesi''ni kurduklarını ifade etti.
Mesleki eğitim ve belgelendirmenin söz konusu sektör için çok önemli olduğunu kaydeden Koçoğlu, İNTES'in Mesleki Yeterlilik Merkezi ile sektör çalışanlarının yeterliliklerini belgelendirdiğini söyledi.

''Programlı teftişler sektör için çok önemli''
İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Koçoğlu, inşaat sektöründe uygulanan programlı teftişlerin işyerlerinin ve işçilerin güvenliği açısından önemli olduğunu da belirterek, yapılan teftişlerde özellikle hayati tehlike içeren unsurlarla ilgili ciddi yaptırımlar uygulandığına dikkati çekti.

İş Sağlığı ve Güvenliği konusuna Türkiye'de hassasiyetin oluşması için sadece kötünün cezalandırıldığı değil, iyinin de ödüllendirildiği bir sistemin daha işlevsel olacağını vurgulayan Koçoğlu, bilinçli vatandaş, işçi ve işvereninin iş kazalarının önlenmesinde çözüm merkezini oluşturacağını belirtti. Koçoğlu, ''İnsana yatırım yaparak, bu üzücü olayları en aza indirgeyebiliriz'' ifadesini kullandı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder