22 Ekim 2013 Salı

MERMER SEKTÖRÜ

İZFAŞ tarafından düzenlenen ve sektöründe bir dünya markası olarak kabul edilen MARBLE –Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, 17. kez tüm dünyaya merhaba dedi. Kültürpark İsmet İnönü Sanat Merkezi nde gerçekleştirilen açılış törenine; Kırgizistan Bayındırlık Bakan Yardımcısı Toktomambetov Yzatbek, İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Muğla Valisi Fatih Şahin, Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan, Burdur Valisi Süleyman Tapsız, Manisa Valisi Celalettin Güvenç, Afyon Valisi İrfan Balkanlıoğlu, belediye başkanları, ilçe belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri ve oda temsilcileri katıldı. ii
ENERJİNİN SAHİBİ OLMALIYIZ..!
Açılış töreninde konuşan Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Onur, “Ülkemiz doğaltaş sektöründe dünyada önemli bir oyuncudur '' diyerek 2015 yılında 4 milyar dolar ihracat yaparak dünya pazarında 2. sırada yer almayı hedeflediklerini söyledi. Selahattin Onur, konuşmasında ihracata destek verilmesini de istedi. Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Osman Erdinç, maliyetlerinin arttığını vurguladı ve enerjide dışa bağımlı olmanın getirdiği sıkıntıları anlatarak, “Enerjinin sahibi olmalıyız '' dedi.

Sektör ve fuar birlikte büyüdü

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürü Hamdi Yıldırım, madencilikte global düşünmek zorunda olduklarını söyledi. Yıldırım, “Yaptığımız işi uluslar arası düzeyde seçkin bir yere oturtmalıyız. Onun için İzmir Fuarı Türkiye de madenciliğin en önemli fuarıdır '' diye konuştu. “1985 ten 2010 sonuna kadar mermer ihracatımız 65 kat arttı '' diyen Yıldırım sözlerine şöyle devam etti:

“Toplam ihracatımızdaki artış ise 14 kat. 65 kat artan bir sektörü burada konuşuyoruz. Bu da önemini gösteriyor. Maden ihracatımızdaki artışla Türkiye nin ihracatı artsaydı 520 milyar dolar ihracatımız olacaktı. Bir ülke kendi değerlerini, varlıklarını öncelikle kendi menfaatleri için kullanmak zorunda. Yerel kaynakların üzerine global olarak çalışılmalıdır '' diye konuştu.

Maden kanunu ve yönetmeliklerine de değinen Hamdi Yıldırım, “Madenler bizim istediğimiz yerde bulunmuyor, nerdeyse orada. Ülke ekonomisi açısından çevreye olan zararları ve diğer hususlar önlenebilir düzeydeyse, sürdürülebilir madencilik yapılıyorsa bu madenciliğin yapılması gerekmektedir. Körü körüne karşı çıkmanın bir anlamı yoktur '' diye konuştu.

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu “1995 te 47 katılımcı firma ile başlayan fuarda bugün 1160 katılımcı var. İş hacmi büyüme potansiyeli açısından dünyada bir numara olduğu varsayılıyor. Bu fuarla dünya sektörünü İzmir de buluşturmaktan mutluyuz '' dedi.

Sektörün MARBLE ile birlikte büyüdüğüne dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, “1995 yılında sektörün 280 bin 405 ton ihracatı vardı. 2010 yılında 6 milyon 640 bin tona ulaştık. Rakamsal olarak 1.6 milyar dolara çıktı. Sektör 16 yılda 23 kat büyümüş. Doğaltaş sektöründe son yıllarda hem yatırım ve üretim hem de ihracat açısından uluslararası bir boyuta geldik. Dünya ortalamasının üzerinde büyüyoruz. Bu büyümeye ev sahipliği yapmaktan ve sektörün İzmir Fuarında gerçekleştirilen MARBLE ile bu noktaya gelmesinden çok büyük bir mutluluk duyuyoruz '' diye konuştu.

Yeni fuar alanı Nisan da

Yeni Fuar alanı için Nisan ayında yapım ihalesine çıkmayı hedeflediklerini söyleyen Başkan Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü;

“6 senedir çalışmalarını yürüttüğümüz, adeta yoktan var ettiğimiz, yerini bulduğumuz, kamulaştırdığımız, fuar alanı için nisan ayı içinde proje elimize gelecek ve ihaleye çıkacağız. Tek istediğimiz mevzuata göre, işinin ehli bir firmanın bu işi alması ve bitirmesidir. Ondan başka bir konu kalmamıştır. 'Ne zaman yapılacak söylemleri son derece doğaldır, ama yeni fuar alanı konusu 6 yıldır İzmir Büyükşehir Belediyesi nin önünde bir projedir ve her gün takip edilmektedir. Ulu Önderimizin bize verdiği fuarcılık sektöründeki görevimizi layığıyla yapmamız ve İzmir i dünya fuarcılığında önlerde var etmemiz yeni yapacağımız fuar binaları, oteller, kongre merkezi ile mümkün olacaktır. Bu konuda kararlıyız '' .

Sektörün başından bu yana MARBLE Fuarı na büyük destek verdiğini söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, “Göreve geldiğim 7. yılda da sektör temsilcilerinin aynı duyarlılık ve samimiyetle MARBLE ı desteklemelerinden dolayı tüm emeği geçen sektör temsilcilerine sonsuz teşekkür ediyorum '' dedi.

Kente katkı

İzmir Valisi Cahit Kıraç da konuşmasında, sektörün yüksek ihracat potansiyeli ve üretimiyle ekonomiye büyük katkı sağladığını söyleyerek dünya doğaltaş rezervinin yüzde 40 ının Türkiye de bulunduğunu vurgulayarak, her geçen yıl sektör payının daha da büyüdüğüne dikkat çekti. Vali Kıraç, MARBLE Fuarı nın konaklamadan, gıdaya kadar farklı alanlarda kente yaklaşık 70 milyon lira katkı sağladığını da vurguladı.

1160 firma katıldı

MARBLE başlamadan katılımcılarına bereket getirdi. Fuar öncesinde, alandaki blokları gezen yerli ve yabancı ziyaretçiler siparişler vererek henüz fuar başlamadan iş bağlantıları yaptılar. Böylece MARBLE sektörde alıcı ve satıcıyı buluşturan en doğru platform olduğunu bir kez daha kanıtladı.

Türkiye nin doğaltaş sektörünün gelişimine paralel bir çizgi izleyen ve ülkenin en büyük ihracat fuarı olarak kabul edilen MARBLE ın tanıtımı 5 kıtada yapılarak sektör mensuplarının fuardan haberdar edilmesi sağlandı. Türkiye nin ihracat yaptığı mevcut ülkelerin yanı sıra yeni ihracat pazarlarına da ağırlık verildi. Türk Cumhuriyetleri, Balkan ülkeleri ve Brezilya da çalışmalar yapıldı.

Kültürpark ın kullanım olanağını maksimum seviyeye çıkartmaya çalışan İZFAŞ, daha fazla katılım başvurusuna olumlu yanıt vermek için, tahsisleri 40 metrekare stant alanı ile sınırlandırdı. 250 ye yakın firmanın katılım ve yer büyütme talebine olumlu yanıt verilemedi.

80 ülkeden ziyaretçi

Bulgaristan, Polonya, Moldova, İran, İsrail, Irak, Ürdün, Filistin, Birleşik Arap Emirlikleri, Lübnan, Bahreyn, Kuveyt, Azerbaycan, Türkmenistan, Kırgızistan ve Rusya da yabancı alıcı çalışması yapılan fuara 80 üzerinde ülkeden ziyaretçi gelmesi bekleniyor.

Çin ve Ortadoğu dan katılım ve ziyaret için büyük talep artışı yaşanan fuar, yerli ve yabancı pek çok sektör temsilcisini İzmir e çekiyor. 201 bin 500 metrekare alan üzerinde düzenlenecek olan MARBLE da işlenmiş, yarı işlenmiş ve ham olmak üzere toplam 11 bin 725 ton taş ve 550 adet blok mermer ve doğaltaş sergileniyor.

Sektördeki en yeni makinaların ve taşların dünya pazarına sunulduğu önemli bir platform olan MARBLE Fuarı nda Türk doğaltaşçılarının Makedonya, Fas ve Yunanistan daki ocaklarından çıkardıkları taşlar ile Konya nın yeşil taşı ilk kez sektörün beğenisine sunuldu. Blok mermer tedariğinde önde gelen ülkelerden biri olan Türkiye nin en büyük ihracat fuarı olan MARBLE, iş hacmi ve büyüme potansiyeli açısından dünya çapında sektöründe ilk sırada yer alıyor. Yurtiçinden ve yurtdışından katılımcı firmalardan gelen taleplerin ve ziyaretçi sayısının her yıl belirgin bir şekilde artması MARBLE Fuarı nın başarısını gösteriyor.

Alım heyetleri İzmir de

Sektördeki en yeni ürünleri görmek isteyen yabancı alıcıların da buluşma noktası olan MARBLE Fuarı na bu yıl Cezayir, Belçika, Kanada, Çin, Çek Çumhuriyeti, Danimarka, Mısır, İngiltere, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Almanya, Yunanistan, Hindistan, İran, Irak, İrlanda, İsrail, İtalya, Japonya, KKTC, Güney Kore, Kosova, Lübnan, Morityus, Norveç, Pakistan, Filistin, Polonya, Portekiz, San Marino, İspanya, İsveç, Suriye, Tayvan, Hollanda, Birleşik Arap Emirlikleri, Amerika Birleşik Devletleri, Vietnam, Rusya, Katar ve Brezilya dan toplam 265 firma katılıyor.

Ayrıca fuar için Polonya, Bulgaristan, Ürdün, Filistin, İsrail, Irak ve Rusya başta olmak üzere çok sayıda ülkeden alım heyetleri İzmir e geliyor. Fuara ilk kez direkt katılım yapan ülkeler ise KKTC, Lübnan, Brezilya, İngiltere ve ABD oldu.

262 si yabancı 1146 firmanın katıldığı MARBLE 2010 u 78 ülkeden 4 bin 281 i yabancı 54 bin 227 kişi ziyaret etmişti.

Kent ekonomisine büyük katkı

Kentin ekonomisine, özellikle ulaşım, konaklama sektörlerine her fuar döneminde büyük ivme kazandıran MARBLE, istihdama da önemli katkıda bulunmaya devam ediyor. Bu yıl fuar süresince çalıştırılmak üzere çeşitli pozisyonlarda 462 kişi İZFAŞ bünyesinde görev yapıyor.

MARBLE 2011 in İzmir e ekonomik katkısı da her yıl olduğu gibi önemli boyuta ulaştı. 2010 da kent ekonomisine 70 milyon dolardan fazla gelir sağlayan fuarın getirisinin bu yıl 80 milyon doların da üzerinde olması bekleniyor. 4 gün sürecek MARBLE Fuarı nda yurtiçi ve dışından gelen katılımcı ve ziyaretçiler, İzmir kent merkezindeki otellerin yanı sıra çevre ilçelerdeki otellerde de konaklıyorlar. Fuar süresince kentteki oteller tam kapasite çalışıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder